Nitelikli Kahve Nedir?


Kahvenin Kısa Tarihi

MS 700 yılında kahve bitkisi Etiyopya'da bulundu. Efsaneye göre adı Kaldi olan çoban, kahve meyvesi yiyen keçilerin enerji dolup taştığını fark etti. 15. yüzyılda kahve çekirdeği Yemen'e ulaştı. Çekirdeklerin ilk geldiği limana Mocha deniliyordu. -Mocha teriminin artık nereden geldiğini biliyorsunuz.- Kahve Yemen'de yetiştirilirken Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'e doğru genişlemesiyle Osmanlılar kahve ile tanıştı. 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. Türk kahvesini, sarayın görkemli salonlarında, kırk kişilik kadrolu kahveci ustaları sultana servis etmeye başladı. 1615 yılında Venedikli tacirler kahve tohumlarını İstanbul'dan Venedik'e götürdüler.

Kahve'de Dalgalar


image info

1. Dalga Kahve

1900’lü yılların başında içilen, şimdi de aşina olduğumuz Nescafé gibi suda kolayca çözünebilen, doğrudan su ile karıştırılıp tüketilen kahve anlayışını kapsıyor.


image info

2. Dalga Kahve

Bu dalgayı en basit şekilde tanımlarsam, kahve zincirlerinde yapılan kahveler olduğunu söyleyebilirim. Starbucks ve benzeri şekilde kahve satan tüm kafelerde içtiğiniz kahveler 2. dalga kahve akımının ürünleridir.


image info

3. Dalga Kahve

Bu akım ile artık kahve bir hobiye dönüşüyor. Kahveye saygı duymayı; ona şarap, yemek, müzik gibi bir kültür olarak yaklaşmayı temsil ediyor. Kahvenin hangi ülkeden ve çiftlikten geldiğini, kahvenin yetiştirilme yüksekliğini, kahvenin hangi varyeteye sahip olduğunu, hangi parametreler ile üretildiğini, nasıl kavrulduğunu ve en iyi aroma ve tadı alabilmek için nasıl demlenmesi gerektiğini bilmek 3. dalga kahve akımını kapsıyor.



Nitelikli Kahve Nedir?

Nitelikli kahve terimi 3. dalgada kullanılmaya başlanmıştır. Nitelikli kahve, SCA (Nitelikli Kahve Birliği) tarafından belirlenmiş 80 puan üstü kahvelere deniliyor. Nitelikli kahve, kaliteli kahve demektir diyebiliriz. Kavurucular nitelikli kahve satıyorsa kahvenin künyesini göstermek zorundadırlar. Kahve künyesinde; kahvenin yetiştiği bölge, yetiştiği yükseklik, kahvenin varyetesi, hasat yılı, cupping puanı

SCA tarafından belirlenmiş puan.

, tadım notları, kahveye yapılan işlemler vb. bilgiler bulunmaktadır.


Kahve Tadım Notları

Bunu okurken çok şaşıracaksınız. Türkiye'de kahve denilince akla acı bir tat gelir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Doğru ve iyi bir demleme ile meyve suyu gibi bir kahve içersiniz.

Kahveden alabileceğiniz tat profilleri aşağıdaki görselde verilmiştir.

image info



Kahve Demlemede Önemli Noktalar

Kahve demlerken demlemede kullanacağınızın suyun kalitesi çok önemlidir. Su kullanımı kahveden kavurucuya kadar değişebiliyor, genel bir öneride bulunacak olursam 75-150 ppm su kullanmanızı tavsiye ederim. Marka olarak Buzdağı kullanabilirsiniz. Son olarak iyi ve taze bir kahve demlemek için değirmene ihtiyacınız var. Kahveden acı tatlar değil kavurucunun yazdığı tadım notlarını almak istiyorsanız paranızı en çok harcamanız gereken ekipman değirmendir.